ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΘΡΑΣΟΣ χωρίς όρια: Αίτημα διδασκαλίας της «μακεδονικής»… στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!

 

Η «Εστία» αποκαλύπτει το προκλητικό έγγραφο – Την ώρα που τα Σκόπια αναθεωρούν το Σύνταγμά τους και αναγνωρίζουν «βουλγαρική μειονότητα», η Ελλάδα εξευτελίζεται, ελέω της συμφωνίας των Πρεσπών!

Το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων «545» έπεσε σαν κεραυνός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το λεγόμενο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» είχε το θράσος να ζητήσει να διδάσκεται στο ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα και η λεγομένη «μακεδονική» γλώσσα.

  • εφημερίδα «Εστία»

Και μπορεί το αίτημα να απορρίφθηκε, αλλά δυστυχώς το θέμα δεν έληξε. Το θράσος των εκπροσώπων του «Κέντρου» δεικνύει πολύ χαρακτηριστικά, ότι ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει!

Έχει ανοίξει από τότε που υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και «μακεδονικής» γλώσσας. Πρόκειται βεβαίως για ιστορικό ψεύδος. «Το τελευταίο ψεύδος του κομμουνισμού», όπως έλεγε ο αείμνηστος Νικόλαος Μάρτης.

Συμφωνία Πρεσπών

Μια σλαβοβουλγαρική διάλεκτος ανηγορεύθηκε σε γλώσσα και εμείς ως χώρα την αναγνωρίσαμε ενώ βρέθηκε δικαστήριο στην Φλώρινα να δεχθεί την δημιουργία «Κέντρου» για την «καλλιέργειά» της στην Ελλάδα. Διόλου περίεργο που το «Κέντρο» αυτό έχει υπόσταση ΜΚΟ. Ποτέ δεν είδαμε κάτι καλό να προέρχεται από ΜΚΟ.

Δεν θα σχολιάσουμε βεβαίως τις αποφάσεις των δικαστηρίων της Φλώρινας που αναγνώρισαν αυτό το «Κέντρο». Τις έχει αποδομήσει άλλωστε η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου με σχετική αρθρογραφία της.

Εδώ θα επικεντρωθούμε στο θράσος των Σκοπιανών και των μελών αυτού του «Κέντρου», διότι η συμπεριφορά τους αποδεικνύει ότι είναι υπαρκτές όλες οι ανησυχίες που επί δεκαετίες εκφράζονταν σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το μόρφωμα που μας κληροδότησε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στα βόρεια σύνορά μας. Η πραγματικότητα όμως έρχεται να μας ξεπεράσει. Το θράσος τους αποδεικνύεται απύθμενο.

Το επίμαχο έγγραφο υπογράφει κάποιος Γεώργιος Κωστίδης ως Πρόεδρος του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», ο οποίος «με σεβασμό», όπως δηλώνει, απευθύνεται προς το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ζητεί να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα», αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Σας απευθυνόμαστε από το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα, μια μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2022. Η αίτηση του σωματείου μας εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022. Πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα. Επί του παρόντος το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και ανατολικών Σπουδών προσφέρει σπουδές σε πέντε βαλκανικές γλώσσες: βουλγαρικά, ρουμανικά, ρωσικά, σερβικά και τουρκικά.

»Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή η μακεδονική γλώσσα να προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο. Δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα θεωρούμε ότι το τελευταίο εμπόδιο έχει πλέον αρθεί.

»Η προσθήκη της μακεδονικής γλώσσας θα κάνει ακόμα πιο πλούσιο το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και θα προσελκύσει τόσο τους εγχώριους όσο και τους αλλοδαπούς φοιτητές.

»Μια αντιπροσωπεία από τον οργανισμό μας θα ήθελε να συναντηθεί μαζί σας και το Τμήμα σας για να συζητηθεί περαιτέρω η πρόταση αυτή».

Το επίμαχο έγγραφο που παρουσιάζει η «Εστία»

Να σχολιάσουμε κάτι; Το πρόβλημα είναι ότι «το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει την μακεδονική γλώσσα». Με την συμφωνία των Πρεσπών. Και ήδη, δυστυχώς, το ζήτημα αυτό έχει εκτοπισθεί από την πολιτική ατζέντα, αφού η Νέα Δημοκρατία απέφυγε να επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία των Πρεσπών, αν και προ των εκλογών του 2019 διαβεβαίωνε ότι θα το έπραττε. Εκ των υστέρων «ανακάλυψε» ότι το «κράτος έχει συνέχεια».

Δεν είναι όμως συνέχεια του Κράτους η ανοχή στην παραποίηση της ιστορίας προς καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας και στην προσπάθεια να «καλλιεργηθούν» στην Ελλάδα γλωσσικά ιδιώματα ανυπόσταταΗ Βουλγαρία επέμεινε και πέτυχε να αναγνωρισθεί βουλγαρική μειονότητα στα Σκόπια. Εμείς από την άλλη πλευρά υπνώττουμε.


ΠΗΓΗ:ΚΠΔ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια